null                                                                                null                                                                                               null 

                                                                                  Bel ons op 06-2243 8080 of mail naar welkom@greencoffins.nl                     

   null     null   null              

null

Wat is een natuurlijke begrafenis? 

Begrafenissen en crematies hebben beiden een impact op het milieu doordat gebruik gemaakt wordt van hulpbronnen en energie. Een natuurlijke begrafenis/eco-begrafenis is een manier om voor een overledene te zorgen met een minimale impact op het milieu. Daarnaast bevordert het ecologische doelen, zoals het behoud van natuurlijke hulpbronnen, vermindering van koolstofemissies, bescherming van de gezondheid van werknemers en het herstel en/of behoud van leefgebieden. 

In zijn puurste zin houdt een ecologische of groene begrafenis - ook wel een natuurlijke begrafenis genoemd - in dat een niet-gebalsemd lichaam in een biologisch afbreekbare lijkwade wordt gewikkeld, in een milieuvriendelijke mand of kist wordt geplaatst en het lichaam wordt begraven op een manier die de minste impact heeft op de omgeving. In het algemeen worden er geen traditionele staande grafstenen toegestaan en kunnen in plaats daarvan houten borden, platte rotsen, planten of bomen dienen als grafstenen. 

Natuurbegraafplaatsen

Bent u op zoek bent naar hulp, ondersteuning, advies of begeleiding bij het plannen van een natuurlijke begrafenis, voor uzelf of voor iemand in uw omgeving? Deze natuurbegraafplaatsen kunnen u helpen. 


Biologisch afbreekbaar 

Traditionele doodskisten worden lang niet altijd gemaakt van hout uit duurzame bronnen en bevatten vaak metalen en plastic fittingen die niet biologisch afbreekbaar zijn. De zeer stevige handgemaakte uitvaartmanden van GreenCoffins zijn onder eerlijke werkomstandigheden geproduceerd van natuurlijke materialen en bevatten geen spijkers, schroeven, nietjes of plastics. Eventueel gebruikte kleurstof en/of lijm is biologisch afbreekbaar op waterbasis, hierdoor zijn onze producten volledig biologisch afbreekbaar

Milieubelasting 

De doelstelling voor ecologische producten is om de milieubelasting gedurende de gehele levenscyclus zo laag mogelijk te houden. De milieubelasting ook wel de Life Cycle Analysis (LCA) genoemd wordt bepaald door de onderstaande zaken; 

 • De productie/kweek. 

 • Het winnen/kappen/oogsten van de grondstoffen. 

 • Het maken/produceren van het product. 

 • Het transport.  

 • De hoeveelheid energie er nodig is en hoeveel emissies er vrijkomen om het product aan het einde weer af te breken.   

De gebruikte gewassen in de GreenCoffins uitvaartmanden zijn zelf hernieuwend (dus zonder herplanting), ze worden duurzaam verbouwd, handmatig geoogst en ook de productie vindt handmatig plaats. Onze werkwijze maakt optimaal gebruik van de natuur en genereert een zeer beperkte CO2 uitstoot. Zelfs in vergelijking met kisten gemaakt van in Nederland gekapt hout.  

De vaker gehoorde gedachte dat uitsluitend vervoer bepalend is voor de LCA is niet correct, vervoer is slechts medebepalend. Onze transportemissies worden tot een minimum beperkt door lokaal te produceren en voor vervoer naar Europa over zee te kiezen, beiden conform de milieuparagraaf van de World Fair Trade Organisation (WFTO). Zonder deze acceptabele, geringe en niet te vermijden uitstoot zou de certificering ‘Fair Trade Guaranteed’ die wij hebben niet mogelijk zijn

Cremeren - Begraven:

GreenCoffins materialen/manden zijn voor crematie getest en goedgekeurd door de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Door enkele crematoria wordt een invoerplank aanbevolen. Ook voor (Natuur)begraafplaatsen is het belangrijk te weten dat er aan GreenCoffins geen voor het milieu schadelijke stoffen zijn toegevoegd (dus ook geen spijkers, schroeven. nietjes etc.), ze blijven daardoor volledig biologisch afbreekbaar.


People - Duurzaamheid voor de mens:

GreenCoffins staat voor Duurzaamheid voor Mens en Milieu. Met de collectie handgemaakte uitvaartproducten van het Britse Ecoffins, wereldwijd de enige door de World Fair Trade Organization (WFTO) gecertificeerde producent van Fair Trade uitvaartproducten, bieden we een vriendelijk ogend groen alternatief voor de traditionele doodskist. GreenCoffins producten van buiten de EU zijn niet alleen door de WFTO erkende Fair Trade producten en maar voldoen vanzelfsprekend ook aan de strenge milieu eisen zoals geformuleerd in de milieu paragraaf van de World Fair Trade Organization. Onze producten dragen rechtstreeks bij aan een duurzame ontwikkeling van de bevolking in enkele van de armere regio’s in Zuidoost-Azië. Boeren en vlechters kunnen onder goede werkomstandigheden hun werk doen, worden eerlijk betaald en de WFTO controleert ook kinder- en dwangarbeid.


null    null


Planet - Duurzaamheid voor milieu:

De doelstelling voor ecologische producten is om de milieubelasting gedurende de gehele levenscyclus zo laag mogelijk te houden. Milieubelasting (Life Cycle Analysis) wordt bepaald door de productie/kweek, het winnen/kappen/oogsten van grondstoffen, het maken/produceren van het product, het transport en aan het einde van de cyclus is het belangrijk hoeveel energie is er nodig en welke emissies komen vrij om het product weer af te breken. De door ons gebruikte gewassen zijn zelf hernieuwend (dus zonder herplant, om deze reden wordt het gebruik van hout door ons geminimaliseerd), ze worden duurzaam verbouwd, handmatig geoogst en ook de productie vindt handmatig plaats. Onze werkwijze maakt dus optimaal gebruik van de natuur en genereert een zeer beperkte CO2 uitstoot, zelfs in vergelijk met kisten gemaakt van in Nederland gekapt hout. En omdat er aan de uitvaartmanden en kisten geen voor het milieu schadelijke stoffen worden toegevoegd blijven deze volledig biologisch afbreekbaar. De vaker gehoorde gedachte dat uitsluitend vervoer bepalend is voor de LCA is dus niet correct, vervoer is slechts medebepalend. Onze transport emissies worden tot een minimum beperkt door lokaal te produceren en voor vervoer naar Europa over zee te kiezen, beiden conform de milieu paragraaf van de WFTO. Zonder deze acceptabele, geringe en niet te vermijden uitstoot zou Fair Trade niet mogelijk zijn. De vaker gehoorde gedachte dat met name vervoer bepalend is voor de LCA is dus niet correct, vervoer is slechts medebepalend. Onze transport emissies worden tot een minimum beperkt door lokaal te produceren en voor vervoer naar Europa over zee te kiezen, beiden conform de milieu paragraaf van de WFTO. Zonder deze acceptabele, geringe en niet te vermijden uitstoot zou Fair Trade niet mogelijk zijn.


Profit:

Naast de strenge regels voor mensenrechten en milieu hanteert het WFTO ook strenge regels voor een eerlijke prijs voor de boeren en producenten in kansarme regio’s wereldwijd.

Onze duurzame belofte: People, planet, profit model

  GreenCoffins werkt volgens het People, Planet, Profit model. Op deze manier steunen we de ontwikkeling van mensen in de armere regio's van de wereld, behouden we de natuur voor de generaties die na ons komen en geven we een eerlijk loon aan de producenten. Zo dragen we bij aan duurzame ontwikkeling.
  • We gebruiken natuurlijke en volledig biologisch afbreekbare materialen
  • We verwerken geen bedreigde planten- en boomsoorten
  • De uitvaartmanden zijn biologisch afbreekbaar
  • We kiezen voor een duurzame vorm van transport
  • De manden zijn vrij van formaldehyde, chemicaliën, pesticiden en/of andere conserveringsmiddelen.
  • De bekleding is van ongebleekt katoen inclusief een functionele lijkwade van watervast ongebleekt katoen
  • Met de aanschaf van onze Fair Trade uitvaartproducten steunt u mensen in minder welvarende gebieden in Zuidoost-Azië

Verantwoorde combinatie 

Bij natuurlijk begraven zal het helpen om voor een uitvaartmand of een doodskist te kiezen die gemaakt is van een milieuvriendelijk materiaal zoals bijvoorbeeld wilgenteen of bamboe. De keuze voor een natuurbegraafplaats in combinatie met een Fair Trade uitvaartmand van GreenCoffins is een milieubewuste keuze. Bekijk ons assortiment van uitvaartmanden.  

Wilgenteen

Bamboe

Pandanus

Bananenblad

Rotan

Hout

Opbaarplanken

Traditioneel 

Heeft u vragen of wilt u prijsinformatie ontvangen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over onze uitvaartmanden en dienstverlening?

Laat uw gegevens hieronder achter zodat we u meer informatie kunnen toe sturen.